Valtostao 2012, Ribera Del Duero

Zcela pravidelně se nechávám inspirovat nějakým doporučením. Tentokrát jsem inspiraci našel na serveru O víně. Láhev červeného ze Španělska za necelou stokorunu a k tomu z Penny, no kdo by odolal. Já vím, že asi kde kdo, jen já ne.  Valtostao je odrůdové víno vyrobené z hroznů odrůdy Tempranillo, které zrálo 6 měsíců v dubovém sudu.

Inspirace v sobě poměrně často skrývají nějaký zádrhel. Někdy se stane, že ve stejně vypadající láhvi není zcela totožný obsah, jindy prostě zjistíte, že to co chutná jednomu nemusí stejně chutnat druhému. Nebojte se, nechci tím naznačit, že Valtostao patří do výlevky. V mém případě půjde s největší pravděpodobnosti o ty chutě a jejich vývin. Poté, co jsem odstranil staniolovou záklopku a vytáhl korek, nalil jsem do skleničky víno višňové barvy, které mne zaujalo příjemnou vůni. Ovšem s prvním douškem přišel slušný šok, tedy taninový šok. Svíravý pocit na jazyku nechtěl zmizet a první ani druhý den ten pocit opravdu nezmizel.

Víno má poměrně slušnou dochuť, kdy se po polknutí nedostaví okamžitý pocit prázdnoty. 13% obj., alkoholu o sobě také dává slušně vědět a Valtostao zanechává na skleničce pohledné slzy.

Když jsem se k láhvi po třech dnech vrátil, nastala změna. Taninu jaksi ubylo a víno se stalo pitelnější, aby se nakonec stalo příjemně pitelné. Nejsem si zcela jist, zdali se víno tak pěkně rozdýchalo, nebo zdali mám nějakou vadu. Jazykovou vadu, přesněji vadu chuťových buněk.

 Když o tom teď přemýšlím, tak vlastně moje pocity nebudou až tak vzdáleny od pocitu „inspirátora“. Onen svíravý pocit vyvolaný nadbytkem tatinu jen dává najevo, že toto víno ještě nedosáhlo svého vrcholu a několik let v archívu mu prospěje.

Valtostao 2012, Ribera Del Duero, Španělsko, červené víno suché

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *